Jeux de société

Beoordeling: It’s Alive!

Posted by admin

Het is leuk om van tijd tot tijd wat oudere spellen te spelen, gewoon om vertrouwd te raken met de geschiedenis van bordspellen en te zien hoe ze zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld. “Het leeft!” door Yehuda Berlinger, trok mijn aandacht vanwege de pakkende titel en de suggestie van een vriend die zei dat het een erg vermakelijk en leuk spel is om te spelen. De game werd in 2007 gepubliceerd door Reiver Games, die helaas in 2011 stopte, waardoor de game wees bleef. De ontwerper van de game slaagde er echter in om de game opnieuw uit te geven bij een nieuwe uitgever, waarbij hij het thema veranderde of liever terugkeerde naar het originele thema van de game zoals hij het zich voor het eerst had voorgesteld. Dat spel heet “Candle Quest” en werd in 2013 uitgegeven door Victory Point Games. Maar laten we teruggaan naar onze spelrecensie van “It’s Alive!”.

Het leeft! is een kaartspel voor 2-5 spelers en duurt ongeveer 30 minuten. De belangrijkste mechanismen van het spel zijn het verzamelen van sets en het veilen / bieden. Zoals de titel suggereert, is dit een spel met door mensen gemaakte monsters. Spelers kruipen in de huid van gekke wetenschappers uit heel Europa, die aan het begin van de 19e eeuw tegen de klok racen om als eerste leven te creëren door de kracht van alchemie. Het belangrijkste dat je als gekke wetenschapper nodig hebt, is (wat nog meer?) Een goed bewaard gebleven lijk !! Helaas hielden de meeste mensen zich in die tijd bezig met de landbouw, een baan die vaak tot bizarre ongelukken leidde, waarbij het lichaam het zelden intact maakte op het moment van overlijden. Als gevolg hiervan kun je meestal verspreide lichaamsdelen krijgen die je in elkaar moet zetten, in plaats van een heel lichaam. Voor je spookachtige creaties zijn acht lichaamsdelen nodig. De belangrijkste en duurste onderdelen zijn hoofd, hersenen, romp en hart. De rest zijn: armen, benen, handen en voeten.

Aan het begin van het spel neemt elke speler een spelersscherm, een plaat en twaalf munten. Hij legt zijn plaat en munten, verborgen achter het scherm. De spelersplaat heeft acht velden waar de verschillende lichaamsdelen worden geplaatst. Een pak kleine vierkante kaartjes (45×45 mm) vormt de voorraad lichaamsdelen. Deze stapel wordt geschud en met de afbeelding naar beneden in het midden van de tafel gelegd.

Als je aan de beurt bent, kun je op twee manieren een lichaamsdeel selecteren:

 • Trek een kaart uit de stapel met beschikbare lichaamsdelen. Deze optie is gratis.

 • of een specifiek lichaamsdeel van een kerkhof redden. Je neemt de bovenste kaart van het weggegooide kaartspel (kerkhof) van een speler, maar moet de waarde ervan betalen in een combinatie van munten en / of kaarten.

Nadat je een lichaamsdeel hebt geselecteerd, moet je nog een keuze maken: hoe je dat onderdeel gaat gebruiken. U heeft de volgende mogelijkheden:

 • Koop het onderdeel. Je moet de waarde van het deel in munten aan de bank betalen, neem dan het deel en leg het op de juiste plaats op je plaat.

 • Verkoop het onderdeel met een kleine winst aan een anatoom. Die winst is de halve waarde van het lichaamsdeel, naar beneden afgerond

 • Veiling van het onderdeel. U kondigt een veiling aan en neemt het eerste bod. Elke speler kan slechts één keer bieden. De winnaar van de veiling betaalt de prijs in munten aan de speler die de veiling startte (of, als hij het zelf is begonnen, aan de bank), neemt de kaart en legt deze op zijn plaat.

Behalve lichaamsdelen in het spel kaarten zijn ook twee speciale soorten kaarten inbegrepen:

 • Doodskisten. Soms komt een lijk heel los (in de kist gelegd). Dat betekent dat je elk deel van dat lijk kunt gebruiken om de benodigde ruimte voor lichaamsdelen te vullen. Deze kaart is vrij duur vanwege het flexibele gebruik.

 • Dorpelingen opstand. Terwijl je betrokken raakt bij zo’n ziekelijke handel, is het redelijk dat je op een gegeven moment de woede van de dorpelingen oproept, die je moet sussen om je werk voort te zetten. Als je een Villagers Uprising-kaart trekt, moet je de kosten van de kaart onmiddellijk betalen met een combinatie van kaarten en / of munten. Dan mag je de kaart houden en later gebruiken om een ​​lichaamsdeel van het kerkhof van een speler te kopen of om een ​​opstandskaart van een andere dorpeling te betalen. Dan heb je weer een beurt

Als je de geavanceerde modus van het spel speelt, kun je elk lichaamsdeel op je plaat vervangen door een ander met een grotere waarde, en de vervangen kaart vasthouden om te betalen voor een geborgen deel van een kerkhof of een Dorpsopstand-kaart.

Het spel gaat door totdat een speler zijn monster afmaakt door een van elk verschillende lichaamsdelen te verzamelen. Die speler kondigt het einde van het spel aan door “It’s Alive!” Te roepen. Volgens de basisregels wint die speler onmiddellijk het spel. In de geavanceerde regels tellen spelers de waarde van elk lichaamsdeel dat ze hebben verzameld (negeren van duplicaten en dorpelingenopstanden), en voegen ze de munten toe die ze nog hebben. U kunt maximaal de helft van de waarde van uw kaarten claimen met munten. De speler die zijn monster heeft voltooid, krijgt ook vijf punten als bonus. De speler met de hoogste score wint.

Laten we nu eens kijken hoe het spel scoort in onze verschillende scorecategorieën:

Componenten:

De componenten van It’s Alive zijn spelersschermen en matten, munten, kaarten en speelgidsen. Alle componenten zijn gemaakt van karton. De spelersschermen zijn behoorlijk groot en bedekken de bezittingen van alle spelers voldoende. Ik vond hun grafisch ontwerp erg toepasselijk, aangezien ze een laboratorium met veel apparatuur en een stenen trap naar boven uitbeelden. (je lab bevindt zich van nature in een donkere kerker!). Als je tijdens het spelen naar het scherm kijkt en naar de details kijkt, kom je zeker in de stemming van het spel. Spelersmatten hebben acht plaatsen waar de verworven lichaamsdelen worden geplaatst, met een afbeelding van elk onderdeel op elke plaats. De matten zijn zwart & wit van kleur maar dat is met opzet, om aan te geven dat de plekken voor lichaamsdelen leeg zijn aan het begin van het spel en ze worden geleidelijk opgevuld met de eigenlijke lichaamsdelen die gekleurd zijn. De matten zijn gemaakt van vrij dun karton, dat snel verslijt. De kaarten van de verschillende lichaamsdelen hebben hetzelfde artwork, maar ze zijn gekleurd zodat spelers gemakkelijk kunnen onderscheiden welke onderdelen ontbreken terwijl ze geleidelijk hun monster in elkaar zetten. De kaarten zijn vierkant van 45x45mm, ook gemaakt van dun karton. Daarom moeten ze met zorg worden behandeld, omdat ze gemakkelijk verslijten. Het is niet eenvoudig om hoezen van die maat te vinden, maar na wat onderzoek kwam ik erachter dat er hoezen van 45x45mm gemaakt zijn van Panasia (productcode: SWN-600). Deze hoezen zijn gemaakt voor Carcassonne-tegels en zijn zelfklevend, dus ik weet niet precies hoe ze zullen passen, maar dat lijkt op dit moment de enige optie te zijn. Munten zijn gemaakt van dikker karton met een eenvoudig ontwerp. Spelergidsen zijn erg nuttig en geven spelers een herinnering over de beschikbare opties bij het selecteren en gebruiken van een kaart. Ze vermelden ook het aantal beschikbare kaarten voor elk lichaamsdeel. Afgezien van de slechte kwaliteit van het karton dat wordt gebruikt voor de kaarten en matten en hun sleeving-probleem, lijken de componenten van het spel hun doel te vervullen. 6/10

Gameplay:

Gameplay van It’s Alive! stroomt op een zeer eenvoudige manier. Spelers hoeven maar twee belangrijke beslissingen te nemen. De eerste is hoe je een lichaamsdeel selecteert. Gratis een onbekend onderdeel meedoen of er een uitkiezen op het kerkhof van een speler? Tijdens de eerste beurten van het spel ga je waarschijnlijk voor de eerste optie omdat elk onderdeel nuttig zal zijn. Naarmate het spel vordert en het monster begint te formuleren, worden de behoeften specifieker en zul je vaker naar de tweede optie gaan. Bovendien heb je andere kaarten om mee te betalen, van kaarten van dorpelingenopstand of dubbele delen. De tweede beslissing is hoe het geselecteerde onderdeel moet worden gemanipuleerd. Moet je het kopen, verkopen of veilen? Als u een onderdeel heeft uitgekozen dat u nodig heeft en het benodigde bedrag heeft om ervoor te betalen, is een aankoop de beste optie. Als u geld nodig heeft of de gekozen kaart niet nodig heeft, zult u deze waarschijnlijk verkopen. De veilingkeuze is wat lastiger. Je kunt het gebruiken om een ​​betere deal te krijgen in plaats van te verkopen terwijl je ook je tegenstanders op de vlucht slaat, of je kunt het gebruiken om zelf de geveilde kaart te krijgen door minder te betalen. Dat brengt ook het gevaar met zich mee dat je de kaart verliest van een tegenstander die meer biedt dan jij, dus veilen is verreweg het meest interessante punt van het spel. Er is geen specifieke strategie die u kunt toepassen op uw speelstijl, dus veilingen kunnen hier de enige game-wisselaar blijken te zijn.

Een gameplay-aspect dat ik altijd waardeer, is de interactie tussen spelers. In dit spel is er een minimum bedrag, en dat is tijdens veilingen. Omdat deze monteur niet standaard is, maar slechts een optie, is er de mogelijkheid om een ​​spel te spelen met heel weinig interacties of best veel, afhankelijk van de speelstijl van de betrokken spelers. Het zou leuk zijn als er meer manieren waren waarop spelers met elkaar konden communiceren, die op de een of andere manier de voortgang van het bouwen van monsters van andere spelers zouden verstoren. Dit is slechts een gedachte en ik weet niet zeker hoe het kan worden geïmplementeerd en redelijk bij het thema past. Ik weet echter zeker dat het een rijkere ervaring zou zijn.

Niettemin is het een levend! is een vermakelijk bordspel met een interessant thema. De geavanceerde spelmodus is veel interessanter dan de standaard, omdat je zult moeten worstelen tussen het zo snel mogelijk voltooien van je monster en het verzamelen van de kaarten met de hoogste waarde. 7/10

Leercurve:

Het spel is heel gemakkelijk te leren. Een simpele lezing van de regels, en u zult geen vragen hebben. Het enige wat je misschien nog eens wilt lezen, is hoe de “Villagers Uprise” -kaart werkt. Bovendien moet aandacht worden besteed aan hoe u betaalt voor het verwerven van kaarten. Je kunt alleen met munten of kaarten betalen als je een lichaamsdeel van een kerkhof redt of als je voor een Villagers Uprise-kaart betaalt, maar je kunt alleen met munten betalen om een ​​kaart te kopen. Over het algemeen zijn de spelregels simpel zoals ze zouden moeten zijn voor zo’n game en dat maakt het aantrekkelijk voor niet-gamers of gamers die van snelle en eenvoudige games houden. 9/10

Herspeelbaarheid:

Zoals ik al zei in de gameplay-sectie, bevat de game een kleine hoeveelheid strategie voor het selecteren van een lichaamsdeel en wat ermee te doen. De rest van het spel is gebaseerd op geluk. Je zou kunnen zeggen dat dit het spel nogal saai maakt. Maar het thema van het spel en het plezier dat het biedt, zorgt ervoor dat ik af en toe wil spelen als de omstandigheden een eenvoudig en snel spel vereisen. 7/10

Thema:

Hoewel het in het rulebook lijkt dat er een serieuze poging wordt gedaan om elk aspect van het spel redelijk aan te laten voelen, is het niet zo eenvoudig als je er een tijdje over nadenkt. Je moet bijvoorbeeld acht lichaamsdelen verzamelen om je monster te bouwen. Wanneer het je lukt om een ​​kist te verzamelen met een heel lijk erin, waarom zou je dan maar één deel van dat lijk gebruiken en niet het direct beschikbare lichaam als geheel gebruiken? Dat slaat gewoon nergens op. Een ander punt is de reden achter het feit dat u, na het selecteren van een lichaamsdeel aangeboden door de leveranciers, het kunt kopen, verkopen of veilen. Hoe kunt u iets verkopen dat u nog niet heeft verworven? U moet het eerst kopen om het te kunnen verkopen of veilen. Dergelijke cruciale punten bij de toepassing van het thema verminderen de onderdompeling die door het spel wordt gecreëerd. Na een tijdje volg je gewoon de mechanica, niet bezig met het thema, maar dat is niet wat je van een goed doordacht spel verwacht. De mooi vormgegeven componenten daarentegen. en vooral de spelersschermen versterken het gevoel van het thema van de game. 6/10

Pret:

Het leeft! is misschien niet het leukste bordspel ooit, maar het biedt genoeg entertainment door het innovatieve thema, de eenvoudige gameplay en het veilingmechanisme. De leukste momenten in het spel zijn de veilingen die de enige manier van interactie tussen spelers bieden en het moment waarop je eindelijk je monster kunt verzamelen en “It’s Alive!” Roept. 7/10

Eindoordeel: Het leeft! is een leuk spel om te spelen als een vulgame. Het heeft eenvoudige regels en kan zowel gamers als niet-gamers aanspreken. Als je niet veel aandacht besteedt aan de toepassing van het thema en gewoon probeert je kostbare monster zo snel mogelijk te bouwen, kun je 30 minuten puur entertainment hebben. Geluk zal zijn rol spelen, maar je zult ook aangesproken worden met enkele beslissingen die het verloop van het spel zullen beïnvloeden. Veilingen kunnen game-changers zijn en het spel interessanter maken. Een familiespel dat gemakkelijk zijn plaats op je gamenight-tafel kan vinden.

Voordelen:

 • eenvoudige regels, iedereen kan binnen enkele minuten leren spelen

 • origineel thema

 • de veilingmonteur is leuk

Nadelen:

 • thema niet zo overtuigend toegepast

 • componenten zijn gemakkelijk versleten en kaarten kunnen niet gemakkelijk worden ingeslagen

 • niet veel spelersinteractie

Aanbevolen voor: niet-gamers, fans van eenvoudige games, horrorfans

Volgens ons scoresysteem hebben scorecategorieën verschillende gewichten. Componenten hebben 15% gewicht, gameplay 35%, leercurve 5%, thema 5%, herspeelbaarheid 25%, plezier 15%. Volgens dit systeem en de bovenstaande score in elke categorie is de totale gewogen score van het spel:

Totaal: 6,9

Leave A Comment